La Síndrome de Moebius

La Síndrome de Moebius

La Síndrome de Moebius és una malaltia extranya que consisteix en una paràlisi congènita dels músculs facials i falta de moviment als ulls, ocasionat pel desenvolupament parcial dels nervis cranials 6è i 7è. Incideix també en altres nervis cerebrals que controlen funcions motores, així com algunes malformacions físiques en la llengua, maixella i altres membres del cos (mans i peus).

Característiques de la síndrome:

Quines causes l’originen?
Les causes que ho originen són desconegudes. S’estima que pot originar-se per raons de tipus genètic. Segons alguns estudis i estadístiques a Espanya, aquesta malaltia neurològica afecta a un de cada cinc-cents mil nens nascuts anualment i podrien existir aproximadament dues-centes persones amb aquesta Síndrome en aquest país.

La CIM-10-MC recull aquesta síndrome sota el codi Q87.0 dins de la Síndrome mal formatius congènits que afecten principalment a l’aparença facial.

Símptomes de la síndrome de Moebius

  • Manca de mobilitat de la musculatura facial i inexpressivitat, amb absència de somriure o plor.
  • No hi ha mobilitat lateral als ulls ni parpelleig, generant sequedat ocular, encara que la visió normal.
  • Dificultat per a l’alimentació durant els primers mesos de vida, a causa de la deformació del paladar, així com per la longitud i la deformitat de la llengua.
  • Disminució de la tonicitat muscular o Hipotonia.
  • Deformitats i malformacions maxil·lofacials i oculars, com ara: llengua curta i deformada, absència de parpelles, problemes en dents, esquerda del paladar.
  • Problemes en l’articulació del llenguatge i la mobilitat de la llengua (Disàrtria).
  • Malformacions musculoesquelètiques: peus rumbs, oligodactília (manca de desenvolupament o absència de dits en mans i/o peus).

Però, es tracta d’una síndrome que es pot curar amb algun tractament pedagògic? T’agradaria conèixer més informació de la síndrome? L’investigador Miguel A. Valbuena, físic i investigador de la UAM, ens explicarà més sobre aquest.

Si vols aprendre més sobre aquesta i altres patologies, vine a l’FP de l’Escola Montserrat i prepara el teu futur professional amb el CFGS Documentació i Administració Sanitàries a Rubí.