Notícies Sanitàries falses

Combatre les notícies sanitàries falses: trucada a l’acció

Les notícies falses sanitàries (#SaludSinBulos) engloben tant la informació enganyosa, la recomanació d’un mal ús de medicaments, la recomanació d’un producte “miraculós” fins a inventar calúmnies per difamar els professionals sanitaris.

Les notícies sanitàries falses estan a l’ordre del dia

Actualment, gràcies a internet i en concret les xarxes socials, les notícies sanitàries falses estan a l’ordre del dia i més camuflades que mai, ja que els usuaris que llegeix les publicacions fa clic a “m’agrada” sense saber que en realitat és una notícia falsa i que amb la facilitat per fer-se viral el contingut a les xarxes socials, fa que tingui més visibilitat el vídeo, arribi a més públic i els algoritmes presentin més vídeos similars als usuaris que el veuen, sense saber que són notícies falses.

En el dia a dia hi ha molts usuaris donen per bones les notícies sanitàries falses, creient i defensant el que han vist. Un bon exemple va ser la vacuna de la COVID, on es va passar d’aplaudir als sanitaris, a fer manifestacions i ser detractors.

La difusió de les notícies no només es produeix a internet

Per exemple la veïna que et recomana un medicament per dormir, un amic et recomana un medicament per al mareig a què ell li funciona, sense voler intervenen en el procés de difondre informació i és important que la medicació la prescrigui un metge titulat.

La infoxicació o un excés d’informació, està generant un volum de notícies, que en moltes ocasions no estan contrastades, sent un dels problemes d’aquesta dècada de la digitalització.

Des de la farmàcia comunitària hi ha una preocupació davant de la desinformació i s’estan realitzant campanyes sanitàries per conscienciar a la població i contribuir la difusió de la informació contrastada.

T’agradaria conèixer com des de l’oficina de farmàcia poden contribuir al benestar de les persones i estar informat de l’actualitat, coneix l’FP de Farmàcia i Parafarmàcia de l’escola Montserrat.

Autor
Gustavo Pereiro
Farmàcia i Parafarmàcia