El Dataisme

La religi贸 de les dades o el Dataisme

La ci猫ncia de les dades 茅s una 脿rea dels sistemes d鈥檌nformaci贸 que t茅 com a objectiu la creaci贸 i l’an脿lisi de dades. En l’脿mbit de la salut, la ci猫ncia de les dades ha estat utilitzada per ajudar a comprendre millor les malalties i les seves causes, per identificar tend猫ncies en les dades dels pacients i per millorar el tractament de les malalties.

L’煤s de dades en la salut tamb茅 planteja preguntes 猫tiques i de privacitat

El dataisme, que 茅s la idea que les dades ho s贸n tot, pot conduir a una sobrevaloraci贸 dels resultats de les dades sense tenir en compte altres factors, com ara la intu茂ci贸 cl铆nica o les necessitats dels pacients.

Una de les 脿rees en qu猫 la ci猫ncia de les dades ha estat m茅s utilitzada 茅s en l’an脿lisi de les dades dels pacients per predir el risc de desenvolupar malalties. Per exemple, la identificaci贸 de factors de risc comuns per a diferents malalties ha estat possible gr脿cies a l’an脿lisi de grans quantitats de dades dels pacients.

Yuval Noah Harari, en el seu llibre Homo Deus, breu hist貌ria del dem脿 publicat en 2017, exposa com la humanitat havent superat grans desafiaments en la hist貌ria (fam, malalties, guerres) es troba en la conflu猫ncia de definir cap a on vol moure’s en el futur, i el fa reprenent algunes de les troballes dels Sapiens que van portar els humans a ser reis del m贸n havent d’actuar segons el seu enteniment i lliure albir.

Per tant, havent superat fam, guerres i malalties la seva mirada cap al futur anir脿 lligada a trobar la felicitat, el poder i l’allargament de la vida, i per a aix貌 el seu millor aliat ser脿 el desenvolupament tecnol貌gic, que, segons l’obra, ens revela la rellev脿ncia dels algorismes que controlen als organismes com s贸n les sensacions, les emocions i els pensaments sense els quals no serem capa莽os de trobar l’eterna prosperitat, l’apoderament i la immortalitat.

Per貌 per a poder fer-ho, 茅s imprescindible cedir una ingent quantitat d’informaci贸 personal a aplicacions capaces de manejar algorismes que permeten protocol路litzar resultats i obtenir coneixement 煤til per a la mirada al futur. Aquesta din脿mica deriva del que Harari identifica com Dataisme o la religi贸 de les dades, en la pr脿ctica de la qual es perd intimitat, per貌 s’avan莽a en l’abast del coneixement futur.

No obstant aix貌, l’acumulaci贸 obsessiva de dades no serveix absolutament de res si no sorgeix a partir de la planificaci贸 pr猫via de l’煤s que se’ls vulgui donar, de la fiabilitat dels mateixos i de la coher猫ncia amb els quals s贸n analitzats i compresos despr茅s de la seva explotaci贸.

Per tant, per a establir la religi贸 de les dades o Dataisme a l鈥櫭爉bit de la salut 茅s imprescindible disposar de fidels creients que aportin dades al sistema, per貌 tamb茅 de grans profetes que siguin capa莽os d’analitzar la informaci贸 i augurar el seu m茅s sentit raonament.

T’agradaria con猫ixer com els sistemes de dades en l’脿mbit de la sanitat poden ajudar a comprendre millor les malalties, coneix l’FP de Documentaci贸 i Administraci贸 Sanit脿ries de l’escola Montserrat.

Autor
V铆ctor Armenta
CFGS Documentaci贸 Sanit脿ria